Armsvett

Svettfläckar, besvär med svettlukt, begränsat klädval, förändrat rörelsemönster och sämre prestation är bara några av de svårigheter som en person med kraftig underarmssvett tacklar varje dag. Att svettas överdrivet mycket under armarna är dessutom genant och påverkar valet av aktiviteter. Svettningen försämrar livskvaliteten och påverkar psyket, särskilt när man ständigt måste tänka på att dölja svettfläckarna.

Hyperhidrosspecialisten är specialiserad på att behandla patienter med stor perspiration från armhålorna. I 14 år har Susanne hjälpt patienter till ett liv utan blöta kläder och generande svettlukt. Behandlingen är snabb och effektiv. För en specialist med lång erfarenhet går den snabbt att genomföra. Du blir helt torr, eller får en kraftig reduktion av svettningen, som varar i flera månader. Behandlingen utförs med mikroinjektioner i huden av btx typ A eller B.

Varför svettas jag mycket under armarna?

En svettkörtel kan aldrig aktiver sig själv. Den behöver en särskild signalsubstans, acetylkolin, för att kunna producera svett. Värme, nervositet, stress, upphetsning, alkohol, stark mat och mediciner är exempel på faktorer som kan trigga igång sändningen av nervsignaler från hjärnan. En person som svettas överdrivet mycket från armhålorna har ett ökat flöde av signalsubstansen acetylkolin till armhålan. Orsaken till varför signaleringen är så stor till just armhålan är okänd. Vi vet att hyperhidros (markera som länk) är ärftligt. För de flesta debuterar besvären i puberteten när hormoner triggar igång svettandet.

I armhålan finns tre sorters svettkörtlar:

 • Ekkrina
 • Apokrina
 • Apoekkrina

En del personer besväras av mängden vätska som kommer från armhålorna, och inte så mycket av lukt. Hos denna patientgrupp är de ekkrina svettkörtlarna mest aktiva. Svetten består främst av vatten och salt.

Andra personer besväras mer av svettlukten. Hos dessa patienter är de apokrina svettkörtlarna mer aktiva. Apokrina svettkörtlar producerar en svett med oljig konsistens. Den består av bland annat lipider (fett). Svetten är energirik och älskas av bakterier på hudens yta. När bakterierna bryter ned fettsyrorna utsöndras slaggprodukter som avger den typiska svettlukten.

I armhålorna finns även en tredje sorts svettkörtel, den apoekkrina svettkörteln. Denna svettkörtel utvecklas först under puberteten och bidrar till större svettmängder. Likt den ekkrina svettkörteln, består svetten från den apoekkrina svettkörteln av saltvatten.

Vad innebär det att leva med armsvett?

En person med kraftig svettning under armarna klär sig helst i svarta eller vita kläder. Andra färger undviks eftersom svettfläckar syns mer på exempelvis ljusgråa eller blåa tröjor. För att dölja fläckarna bärs alltid en hoodie eller kavaj. Sweatshirten tas inte av även om det är varmt. På så sätt hålls svettlukten också inne. Att det luktar svett skulle bli uppenbart för alla i närheten om tröjan togs av.

Rörelsemönstret förändras hos personer med överdriven underarmssvett. Många går med armarna en bit ut från kroppen, så att armhålan kan luftas. I skolan eller på arbetsplatsen räcker man sällan upp handen. Det kan avslöja hur svettig man är under armen. Klasskamrater skulle titta, viska och skratta.

Svettning betraktas ofta som ett tecken på nervositet och osäkerhet. Personer med hyperhidros kan dock börja svettas utan anledning, exempelvis när de läser en bok. Det är alltså inte alltid känslor eller värmen i lokalen som avgör om de svettas. En svettig person anses vara ofräsch och ohygienisk, vilket ökar känslan av skam hos den drabbade.

Att delta i aktiviteter kan bli ångestladdat för de som lider av mycket armsvett. De väljer hellre att avstå, vilket för med sig sociala konsekvenser. Studier visar att överdriven svettning påverkar livskvaliteten negativt.

Om du fäster trosskydd på insidan av T-shirten, är du inte ensam. Det är vanligt att personer med onormalt hög perspiration använder dambindor för att absorbera svetten. Man tänker på att ha med sig ombyten till skolan eller jobbet. Vita t-shirtar blir ofta gula under armarna. De gula svettfläckarna beror på en kemisk reaktion som uppstår mellan svetten och antiperspiranten. Svett innehåller proteiner som i kontakt med aluminiumklorid eller aluminiumklorhydrat färgar tröjan gul.

Medicinsk behandling mot armsvett

Deodoranter mot svett kan minska svettlukten. Många upplever att deodoranter ändå inte hjälper, att de luktar svett trots deo. Första steget är då att prova en antiperspirant som innehåller aluminiumklorid eller aluminiumklorhydrat. Dessa finns att köpa receptfritt på apoteket. Ingen svett, ingen svettlukt.

Förstahandsalternativet för att stoppa svettning under armarna är också en antiperspirant som innehåller en högre halt aluminiumklorid eller aluminiumklorhydrat. Dessa finns som roll-on eller spray. Svettningen kanske inte upphör helt, men kan reduceras till en hanterbar nivå.

Om antiperspiranten med aluminium och klor orsakar biverkningar som sveda, eller en brännande och hettande känsla i armhålan, ska du inte fortsätta att använda den. Om du drabbas av rodnad eller extrem torrhet, bör du glesa ut användningen för att inte utveckla eksem. För dig som inte fått effekt, eller inte upplever tillräcklig effekt, är en läkemedelsbehandling med injektioner i huden nästa steg.

Hyperhidrosspecialistens personal är specialiserad på svettbehandlingar. Susanne har utfört behandlingar i 12 år. Genom att injicera en eller två olika läkemedel i armhålan, kan svettningen stoppas helt eller reduceras kraftigt. Läkemedlet förstör nervändor som skickar ut signaler till svettkörteln. På så sätt kan svettkörteln inte aktiveras och produktionen av svett upphör.

De flesta börjar uppleva effekt redan 2-3 dagar efter behandlingen. Maximal effekt erhålls dock först 1-2 veckor efter behandlingen. Hur länge armhålorna förblir torra är individuellt. Effekten varar i allt från 3-12 månader. Resultatet är inte permanent eftersom kroppen bildar nya nervändor som kan skicka ut signaler till svettkörtlarna.

Innan Du bokar tid för behandling

En konsultation är obligatorisk inför din första behandling hos oss, även om du utfört behandlingen på annan klinik tidigare. Vi har inte tillgång till dina journaler.

Konsultationen hållas per telefon. Du behöver inte komma till mottagningen med andra ord. Under samtalet går vi igenom hur behandlingen går till, förväntat resultat och eventuella biverkningar. Om du äter mediciner ber vi dig ha medicinlistan redo för att berätta vilka mediciner du tar, liksom dos och styrka. Sjukdomar och andra kontraindikationer till behandlingen utesluts.

Kom ihåg:

 • Du behöver inte raka armhålorna innan behandlingen
 • Du får använda deodorant eller antiperspirant på behandlingsdagen
Så går svettbehandlingen till

Hos Hyperhidrosspecialisten utförs behandlingen endast av leg. specialistsjuksköterska med lång erfarenhet av injektionsbehandlingar mot hyperhidros. Med hjälp av tunna nålar injiceras läkemedlet i hudens andra lager. Detta kräver känsla, och kännedom om hudens elasticitet och djup. Läderhuden är bara 1-3 mm tjock.

Behandlingen utförs med mikroinjektioner i huden, av btx typ A eller B. Vi skräddarsyr varje behandling så att resultatet blir bäst för dig.

Vår behandlare Susanne har gjort flest behandlingar i Sverige och Köpenhamn. Tack vare sin mångåriga karriär går behandlingen fort. De flesta väljer att utföra behandlingen utan bedövning. Om du är smärtkänslig eller stickrädd skriver läkaren ut en bedövningskräm. Under konsultationen går vi igenom hur krämen ska appliceras, vilken mängd och vid vilken tidpunkt.

Att tänka på efter behandlingen

För att uppnå bästa resultat, ska du under det närmaste dygnet undvika:

 • Träning eller kraftig fysisk aktivitet. En promenad går bra.
 • Bad
 • Bastu
 • Solning på rygg med händerna under huvudet
 • Solarium
 • Massage i det behandlade området, samt av överarmarna
 • Rakning
 • Alkohol

Det går bra att duscha efter behandlingen och använda deodorant. Armhålorna kommer desinficeras inför behandlingen. Det innebär att all deo tvättas bort innan injektionerna ges.

Biverkningar som kan uppkomma

Vanliga biverkningar

Vanliga biverkningar är lokala, det vill säga endast kännbara i armhålan. Små blåmärken kan synas efter injektionerna. Dessa försvinner ofta efter en vecka. Lokalbedövningen kan orsaka rodnad i armhålan hos personer med atopiskt eksem.

Om huden blir torr rekommenderar vi att använd återfuktande kräm i några dagar. De flesta behöver ingen deodorant efter behandlingen. Om du ändå vill använda deo, är det bra om du smörjer armhålan innan sänggående med valfri kräm.

Mindre vanliga biverkningar

Att börja svettas från ett annat kroppsområde är sällsynt, men det förekommer. Den kompensatoriska svettningen är alltid övergående, och försvinner i takt med att effekten avtar i armhålorna. Ofta avtar den kompensatoriska svettningen redan inom några veckor.

Muntorrhet är en annan mindre vanlig biverkning. Skulle du drabbas av muntorrhet rekommenderar vi att använda salivstimulerande tabletter. Dessa finns att köpa receptfritt på apotek.

Huvudvärk är en ovanlig biverkning efter en behandling av underarmssvett. Skulle du drabbas av huvudvärk går det bra att ta paracetamol. Det påverkar inte resultatet av svettbehandlingen.

Kom ihåg att inga biverkningar är bestående av behandlingen.