Ansiktssvett

Svettning i ansiktet, pannan och hårbotten reducerar livskvalitén och begränsar prestationsförmågan. En person som svettas kraftigt från pannan under ett möte upplevs nervös och osäker. Sociala tillfällen, som att äta ute på restaurang, undviks. Det är inte bara besvärligt, utan också pinsamt när svetten droppar. Kvinnor med ansiktssvett undviker att sminka sig eftersom sminket rinner av.

Hyperhidrosspecialisten behandlar överdriven svettning med injektioner i huden. Susanne har gjort injektionsbehandlingar i 14 år och hjälpt tusentals patienter genom åren. Behandlingen utförs bäst av specialist med mångårig erfarenhet. Svettningen i ansiktet och hårbotten reduceras eller upphör helt inom 1-2 veckor. Effekten av svettbehandlingen vara i allt från 3-12 månader. Hur länge effekten håller i sig är individuellt.

Varför svettas jag i ansiktet och hårbotten?

Svettning är en naturlig kroppsfunktion. Vi svettas för att kyla ned kroppen och bevara en jämn kroppstemperatur. Förutom värme och fysisk aktivitet kan nervositet, stress, stark mat, alkohol, hormonrubbningar och en del mediciner trigga igång svettningen.

Orsaken till att vissa drabbas av överdriven svettning, och andra inte, är inte helt kartlagd än. Människan har många ekkrina svettkörtlar i pannan och på kinderna, men det är inte mängden svettkörtlar som avgör hur mycket vi svettas, utan mängden nervsignaler som skickas från hjärnan och det centrala nervsystemet. En svettkörtel kan aldrig aktivera sig själv. Den behöver signalsubstansen acetylkolin för att producera svett. Överdriven svettning beror på ökad nervsignalering och frisättning av acetylkolin. Svettkörteln nås av nervimpulser som ständigt aktiverar den.

En del av oss svettas kraftigt från hårbotten redan som barn, särskilt vid fysisk aktivitet. För de flesta debuterar dock svettningen i puberteten. Hyperhidros är ärftligt. Ofta finns det någon i släkten som också svettas mycket i ansiktet och hårbotten.

Vad innebär det att leva med ansiktssvett?

Personer som lider av uttalad ansiktssvett undviker att hålla tal eller presentationer. Svettning påverkar yrkesval när man vet att svetten kommer börja rinna från hårbotten och droppa från pannan. Många väljer inte det yrke och den karriär de önskat. Det är inte ovanligt att erbjudanden om en högre position eller chefsställning avstås. Att svettas inför medarbetare och publik ger ett osäkert intryck.

Ansiktssvett och blött hår drar till sig uppmärksamhet. Inte sällan får personen frågan om hen just duschat, tränat eller tvättat håret.

Svettning från ansiktet och pannan inverkar inte bara psykiskt, utan har också en fysisk påverkan. Svettdroppar svider i ögonen, eftersom svetten har ett lågt pH värde i förhållande till vätskan i ögonen. Att ha blött hår känns extra obehagligt när det är minusgrader ute.

Att leva med kraftig svettning från huvudet innebär planering. Personer med denna form av hyperhidros går hemifrån extra tidigt för att gå och inte springa till bussen eller tåget. Minsta ansträngning kan utlösa svettningen. Likaså kan värmen efter en dusch utlösa eftersvettningar. Fickorna är jämt fulla med servetter eller näsdukar, och i väskan finns alltid en liten handduk. I konferenslokalen slår sig personer med huvudsvett ner strategiskt nära utgången, fönstret eller fläkten.

Att sminka sig är näst intill omöjligt för en person med ansiktssvett, eftersom maskaran rinner efter bara några minuter. Vem vill svettas bort brun utan sol och se ut som en tiger med svettränder i ansiktet? Det är också känt att svett ger finnar.

Det värsta är kanske att svettningen inte alltid är förutsägbar. Den är många gånger det motsatta. En person med hyperhidros kan börja svettas utan anledning.

Medicinsk behandling mot svett i ansiktet och hårbotten

Det finns receptfri kräm och gelé att köpa mot ansiktssvett på apoteken. Produkterna innehåller aluminiumklorhydrat eller aluminiumklorid, och fungerar som en antiperspirant. De sätter stopp för svettningen genom att blockera porerna, svettkörtlarnas kanaler till huden. Både krämen och gelén kan skapa hudirritation, därför ska de användas med försiktighet. Tvätta av krämen eller gelén om huden hettar, bränner, svider eller börjar klia.

Den mest effektiva behandlingen mot ansiktssvett och svettning från hårbotten utförs med injektioner i huden. Läkemedlet som injiceras kan sätta stopp för svettningen lokalt. Hyperhidrosspecialisten Susanne har utfört denna behandling i över ett decennium. Det krävs känsla och lång erfarenhet att utföra behandlingen i ansiktet på ett säkert och korrekt sätt. Vi råder dig att gå till en specialist för att inte drabbas av svåra och ihållande muskelbiverkningar. Det är lätt hänt att muskulaturen i ansiktet påverkas när injektionerna ges för djupt, med fel läkemedel, styrka eller dos. Hos oss utförs behandlingen med tunna nålar och alltid under lokalbedövning eller med intravenös smärtlindring.

Medicinen som injiceras hindrar nervsignaler från att nå svettkörtlarna i det behandlade området. Svettproduktionen kan därmed inte aktiveras. Hyperhidrosspecialisten använder främst btx typ B. Läkemedlet är ett enzym som klyver proteiner i nervändsluten. När proteinerna delats når signalsubstansen acetylkolin inte fram till svettkörteln, och svettningen upphör eller reduceras kraftigt. En svettkörtel behöver acetylkolin för att tillverka svett.

Hur länge blockaden varar beror på hur fort nya nervändor bildas som kan sända signalen vidare igen. Behandlingseffekten är därför individuell. De flesta blir helt torra i 3-6 månader, och har en acceptabel effekt i några månader till därefter. Med acceptabel effekt menas att huden och håret kan bli fuktigt, men svetten rinner inte och håret blir inte genomblött.

En ny behandling får tidigast genomföras efter tre månader. Risk för immunitetsutveckling föreligger annars. Detsamma gäller andra behandlingar med btx, exempelvis mot migrän, tandgnissling eller rynkor.

Innan Du bokar tid för behandling

En konsultation är obligatorisk innan första behandlingen. Konsultationen utföras per telefon. Du behöver inte komma till mottagningen med andra ord. Under samtalet går vi igenom diagnosen, hur svettbehandlingen går till, förväntad effekt, vanligt förekommande biverkningar, och vad du behöver tänka på innan och efter behandlingen. 

Samtalet är även viktigt för oss. Vi måste veta om du har någon sjukdom, om äter någon medicin, samt om du har någon födoämnesallergi eller känd överkänslighet mot exempelvis opioider. Detta för att kunna utesluta kontraindikationer för injektionsbehandlingen eller bedövningsmedel.

En konsultation är även obligatorisk för dig som gjort behandlingen tidigare på annan klinik. Hyperhidrosspecialisten skräddarsyr varje behandling. Vi går igenom tidigare journaler, resultat och önskad effekt.

Du behöver inte vara fastande när du kommer till kliniken.

Om du eller ditt barn svettas blod från ansiktet, huvudet eller nacken, ber vi er söka vård och utredning via husläkaren.

Så går svettbehandlingen till

Ansiktet och pannan behandlas med mikroinjektioner av btx typ B. Läkemedlet av typen B brukar inte påverka muskulaturen eller mimiken i ansiktet. Injektionerna ges med insulinnålar och endast ytligt i huden. Några stick klarar alla av, men det är mängden som är obehaglig. Därför erbjuder vi alltid smärtlindring i form av lokalbedövning eller intravenöst administrerad analgesi. Behandlingen tar ca 20 min.

Injektionerna ges enligt ett mönster som är anpassat efter

  • den dos som ges i varje injektion
  • den styrka som används av läkemedlet
  • ansiktets muskulatur
  • svettningens utbredning

Innan behandlingen påbörjas tvättas ansiktet av. Området som ska behandlas markeras med en vattenlöslig penna. En del patienter svettas även om halsen och dekolletaget. Under konsultationen går vi igenom hur injektioner ges i dessa områden.

Att tänka på efter behandlingen

För att undvika infektion och spridning av läkemedlet, bör du undvika följande i minst 24 h:

  • Träning
  • Bad
  • Bastu
  • Massage över det behandlade området
  • Sol utomhus eller i solarium
  • Alkohol
  • Rakning

Det går bra att duscha efter behandlingen och använda hudvårdsprodukter.

Om Du fått intravenös smärtlindring med opioid, narkotikaklassat läkemedel, får Du inte köra bil eller annat motordrivet fordon efter behandlingen. Vi utfärdar intyg till piloter, lokförare, m fl.

Biverkningar som kan uppstå

Vanliga biverkningar

Den vanligaste biverkningen är små blåmärken, så kallade hematom. De uppkommer ofta i områden med ytliga blodkärl, exempelvis på kinderna, och hos personer med känslig hy. Vår behandlare Susanne är expert på att undvika blödningar under huden. Hon har utvecklat en injektionsteknik som minimerar risken för blåmärken. Givetvis händer det att även Susanne träffar mindre blodkärl, så kallade kapillärer. Om du får blåmärken försvinner de i regel efter en vecka.

I pannan läggs injektionerna extra ytligt vilket kan orsaka små svullnader. Svullnaden lägger sig efter bara någon timme. En del upplever stelhet i pannan och har svårt att höja ögonbrynen i ungefär en vecka, när effekten slagit till. Oftast märker omgivningen inte av stelheten, utan detta är någonting du själv känner av. Äldre personer har större risk att drabbas av hängande ögonbryn eller ögonlock, så kallad ptos. Hyperhidrosspecialisten har därför utvecklat ett särskilt injektionsmönster för denna patientgrupp, så att biverkningen ska undvikas. Om du ändå skulle drabbas kan du uppleva tunghetskänslan i 3-4 veckor. Kom ihåg att injektionerna givits i huden, inte i muskeln, och att spridningen som uppstått av en mindre mängd btx typ B inte påverkar muskulaturen lika länge som btx av typen A. Det är typ A som används mot rynkor i skönhetssyfte.

Illamående av opioider är en vanligt. För att du inte ska bli illamående ges premedicinering mot detta innan behandlingen påbörjas. Skulle du ändå bli illamående ges antiemetika intravenöst efter behandlingen för att motverka kräkningar och slå ut illamåendet.

Mindre vanliga biverkningar

Muntorrhet drabbar en del patienter. Om du skulle drabbas av muntorrhet rekommenderar vi dig att använda salivstimulerande tabletter. Dessa går att köpa receptfritt på apotek.

Huvudvärk och feber eller feberkänning är två mindre vanliga biverkningar. Det går bra att ta paracetamol efter behandlingen om du skulle få huvudvärk eller feber. Dessa biverkningar brukar gå över inom ett dygn.

Då och då händer det att en patient drabbas av förstoppning till följd av smärtlindringen (opioiden). Om du är äldre eller har låg kroppsvikt är risken för obstipation större. Vi rekommenderar alla att dricka mycket vatten och äta fiberrik kost, dagarna efter behandlingen. Russin och katrinplommon brukar vara till hjälp. Använd microlax om du är förstoppad i mer än ett dygn.

Att drabbas av kompensatorisk svettning på ett annat kroppsområde är ovanligt, men kan förekomma. Kom ihåg att den kompensatoriska svettningen alltid försvinner när svettningen i ansiktet/hårbotten kommer tillbaka.

Alla biverkningar är övergående. Ingen biverkning är permanent av behandlingen.