Bröst- och ryggsvett

Överdriven svettning från ryggen och bröstet begränsar livet. Kavajen eller tjocktröjan tas inte av, även om det är varmt. T-shirten och linnet som bärs under är genomblött. Kramar och närmare fysisk kontakt undviks, vilket har en negativ psykosocial inverkan.

Hyperhidrosspecialistens behandlare har hjälpt patienter med kraftig ryggsvett och bröstsvett i 14 år. Tack vare injektioner i huden med btx typ A och B, kan svettningen stoppas eller reduceras kraftigt. Effekten av behandlingen varar i flera månader. Du får både livsgnistan och självförtroendet tillbaka.

Varför svettas jag på ryggen och bröstet?

Många som svettas på bröstet och ryggen upplever att det är något fel på termostaten, och mycket riktigt. Det som sker är en ökad utsöndring av nervsignaler från hypotalamus i hjärnan, kroppens temperaturcentrum. Nervsignalerna stimulerar svettkörteln till produktion.

Vi vet alla att svettning är en naturlig kroppsfunktion och att vi behöver svettas för att inte bli överhettade. Att svettas överdrivet är däremot inte nödvändigt. Det fyller ingen funktion. Snarare påverkar det kroppen negativt.

För de flesta är svettningen värst mellan och under brösten/bröstmusklerna, samt utmed ryggraden. Antalet svettkörtlar är större där. Mängden svettkörtlar är dock inte avgörande för hur mycket vi svettas. Det är som avgör är mängden nervsignaler som skickas till dem.

En del personer svettas över stora delar av kroppen, inte bara på bröstet och ryggen. Att svettas från flera kroppsområden kallas generell hyperhidros. Hyperhidros är ofta ärftligt.

Viktig information till dig som genomgått ETS

Mellan 1980- och början av 2000-talet utfördes ett flertal operationer mot handsvett och ansiktsrodnad, så kallad endoskopisk transthorakal sympatektomi. Närmare 80 % av alla som genomgick operationen drabbades av kompensatorisk svettning på ryggen, bröstet och magen. Den kompensatoriska svettningen blev värre än svettningen de ursprungligen hade i händerna. Operationen är idag förbjuden i Sverige. Hyperhidrosspecialisten hjälper dig som fick ökad svettning och sämre livskvalitet efter operationen.

Vad innebär det att leva med bröst- och ryggsvett?

Vardagen präglas av ombyten. Det gäller att ha med sig extra linnen, T-shirtar och skjortor som man kan byta på jobbet. Helst i samma färg och av samma tyg, så att ingen märker att man bytt om. Det är inte ovanligt att personer med kraftig svettning från överkroppen fäster dambindor på insidan av tröjan eller behåbygeln.

Då svettningen på bröstet och ryggen ofta är värmeutlöst, gäller det att vara ute i god tid för att inte springa till tåget eller bussen. Minsta ansträngning sätter igång svettningen. Helst vill man också vänta ett tag innan man kliver på, eftersom temperaturskillnaden på bussen eller i tågvagnen triggar igång svettningen. Vem vill svettas som en gris under jackan?

Personer med ryggsvett och bröstsvett föredrar ofta att duscha kallt. Efter ett varmt bad eller en varm dusch är det vanligt att man eftersvettas.

Vid tillfällen där kavajen eller tjocktröjan måste tas av, är det näst intill omöjligt att undgå dumma kommentarer som ”oj vad du är svettig” och frågor som ”har du feber?”. Det är genant att komma till gymmet och vara genomblöt innan träningen ens har börjat. Det är också pinsamt att svettas mycket under träning och framstå som extremt otränad. Vätskeförlusten är större för personer som svettas överdrivet från stora kroppsområden.

Svett kan ge hudproblem, särskilt under brösten hos kvinnor. Många drabbas av återkommande svampinfektioner.

Medicinsk behandling mot bröst- och ryggsvett

Om du inte har provat en produkt med aluminiumklorid eller aluminiumklorhydrat, är det något du ska göra i första hand. Krämer, spray och gelé som innehåller dessa salter säljs receptfritt på apotek. Om produkten inte minskar svettutsöndringen, eller om du drabbas av obehaglig hudirritation, är det bättre att utföra en injektionsbehandling hos specialist på hyperhidros.

Svettningen kan stoppas helt eller reduceras kraftigt med läkemedelsinjektioner. Injektionerna ges i huden enligt ditt svettmönster, forskning och lång beprövad erfarenhet. Behandlingen är snabb, lokal och ytlig.

I kopplingen mellan nerv och svettkörtel frisätts signalsubstansen acetylkolin. Btx injektioner hindrar nervändor från att utsöndra acetylkolin. Eftersom svettkörteln inte kan aktiveras utan denna substans upphör svettningen. Hos oss på Hyperhidrosspecialisten får injektionerna endast ges av legitimerad specialist med mångårig erfarenhet.

Effekten av btx typ A och B verkar i allt från 3-12 månader. I regel har patienter som genomgått operationen ETS effekt i 3-5 månader. Hur länge effekten håller är individuellt och beror på hur fort nerverna återfår funktionen att skicka ut signalen acetylkolin. 

Innan Du bokar tid för behandling

Innan din första behandling hos oss genomförs ett konsultationssamtal. Konsultationen utförs per telefon. Du behöver inte komma till mottagningen med andra ord. Under konsultationen berättar vi hur behandlingen går till, vilken bedövning eller smärtlindring som lämpar sig bäst för dig, vilken effekt du kan förvänta dig och biverkningar som du bör känna till.

För oss är det viktigt att du berättar vilka läkemedel du eventuellt intar. Ha läkemedelslistan redo! Förutom sjukdomar måste vi veta om du är allergisk mot något, eller om du någon gång drabbats av en överkänslighetsreaktion när du fått vård. Vi utesluter alla kontraindikationer till svettbehandlingen innan den utförs. Hos oss är din trygghet högsta prioritet.

Du behöver inte vara fastande när du kommer till kliniken.

Så går svettbehandlingen till

Området som ska behandlas desinficeras. De flesta får intravenös smärtlindring med en stark opioid. Detta är att föredra när stora kroppsytor behandlas. Specialistsjuksköterskan ger mikroinjektioner i läderhuden, det vill säga i hudens andra lager. Det tar många år att lära sig känna rätt stickdjup och skillnader i elasticitet. Därför är det viktigt att du utför behandlingen hos en specialist för att 1) få bra effekt och 2) inte utsättas för skada. Hyperhidrosspecialisten använder endast tunna nålar av särskilt utvalda märken, som lämpar sig bäst för behandlingen.

Behandlingsmönstret ser olika ut. Vi utformar behandlingen efter dina behov så att du blir torr. De flesta svettas mest mellan och under brösten, men man kan också svettas från ett större område, det vill säga hela vägen ner mot naveln eller byxlinningen. Många män svettas över bröstmusklerna.

Utbredningen på ryggen är också individuell. En del svettas över hela ryggtavlan och axlarna, medan andra mest svettas längs ryggraden, i ländryggen eller över skuldrorna. Eftersom svettmönstret ser så olika ut, ber vi dig tänka på hur du svettas. Ta bilder på blöta tröjor. Kom ihåg svett tröja och foto!

Att tänka på efter behandlingen

Du får inte effekt direkt efter behandlingen. Det tar 1-2 veckor innan du upplever en markant minskning av svettutsöndringen, eller blir helt torr. Som tidigare nämnt injiceras läkemedlet i huden. Det tar några dagar innan det verksamma enzymet klipper alla proteiner som ansvarar för att frisätta nervsignaler till svettkörteln.

Under 24 h bör du låta bli:

  • Träning
  • Massage i och kring det behandlade området
  • Bastu
  • Bad
  • Sol utomhus eller i solarium
  • Alkohol

Det går bra att duscha efter behandlingen och använda body lotion.

Tänk på att inte ta bilen till behandlingen (om du inte har med chaufför). Hyperhidrosspecialisten använder narkotikaklassade läkemedel i smärtlindringssyfte. Dessa försämrar din reaktionsförmåga, vilket är anledningen till att du inte bör köra bil efteråt.

En ny behandling får tidigast genomföras efter 3 månader. Kom ihåg att andra behandlingar med samma sorts läkemedel mot exempelvis migrän, bruxism (tandgnissling) och rynkor inte heller får utföras förrän 3 månader har passerat. Det finns en risk för resistensutveckling om läkemedlet injiceras oftare, och det oavsett sort.

Biverkningar som kan uppstå

Vanliga biverkningar

Injektionerna kan orsaka små blåmärken, svullnad och rodnad. Svullnaden och rodnaden lägger sig redan efter någon timme, medan blåmärkena tar cirka en vecka att läka.

Klåda och illamående är vanliga biverkningar efter bedövning med opioider. Våra patienter mår sällan illa eftersom vi ger tabletter mot illamående innan behandlingen påbörjas. Skulle du ändå må illa efter behandlingen ges antiemetika intravenöst för att slå ut illamåendet.

Mindre vanliga biverkningar

En del patienter upplever muntorrhet i några veckor. Om du drabbas av muntorrhet rekommenderar vi salivstimulerande tabletter som finns att köpa receptfritt på apotek.

Huvudvärk och feber, eller feberkänsla, är ovanliga biverkningar. Om du skulle drabbas går det bra att ta paracetamol. Både huvudvärken och febern brukar gå över snabbt.

Förstoppning är en mindre vanlig men förekommande biverkning av opioider. Skulle du drabbas av förstoppning rekommenderar vi microlax, fiberrik kost, russin, katrinplommon och mycket vatten.

Att drabbas av kompensatorisk svettning på ett annat kroppsområde är ovanligt efter en behandling mot bröst- och ryggsvett. Skulle du ändå uppleva att du börjas svettas mer någon annanstans på kroppen, ska du veta att denna kompensatoriska svettning försvinner när svettningen på bröstet eller ryggen kommer tillbaka.

Alla biverkningar av behandlingen är övergående.