Svett kan bidra till en rad hudproblem, bland annat svampinfektioner, vårtor, blåsor och sår. Virus och bakterier trivs som bäst i varm och fuktig miljö. De hittar snabbt en väg in genom hudbarriären.

  • Därför drabbas svettiga personer av hudproblem
  • Tips på vad du kan göra
  • Specialistens medicinska rekommendation

Attackerade kroppsområden

Personer med kraftig ljumsk- och rumpsvett eller bröst- och ryggsvett drabbas lättare av återkommande och svårbehandlade svampinfektioner. Dessa kroppsdelar är tillslutna, varma och fuktiga. Perfekt miljö och grogrund för svampen. Även om man lyckas få bort svampen, kommer den ofta tillbaka om man har hyperhidros. Tillståndet gör det svårt att hålla huden fri från fukt, eftersom kläderna jämt är blöta.

Personer med kraftig fotsvett drabbas ofta av vårtvirus och nagelsvamp. Blöta fötter och en fuktig miljö i skorna gör huden mjukare och tunnare. När huden spricker bildas små sår som öppnar upp portarna för infektioner. Nötning av huden orsakar lätt blåsor och svårläkta skavsår.

Agera snabbt vid svampinfektion

Svamp kan sprida sig snabbt. Om du upptäcker synbara eller kännbara tecken på svamp, bör du agera snabbt. Exempel på synbara tecken är röda eller fjällande utslag. Kännbara tecken på en begynnande svampinfektion kan vara klåda eller sveda. Svampen brukar först uppkomma i ljumskarna, mellan skinkorna, under bysten och i ländryggen vid byxlinningen.

Detta kan du göra själv:

  • Använda receptfria produkter mot svampen. Pudra det drabbade området.
  • Bära löst åtsittande kläder. Kjol om du kan.
  • Lägga kompresser eller näsdukar i bH-bygeln, ljumskarna, mellan skinkorna och tårna.

Upptäck vårtan i tid

Vårtor ger sällan några symtom i början. Därför kan det vara bra att inspektera fotsulorna med jämna mellanrum. Undersök och fila ner förhårdnader. Om du upptäcker ett litet område med små, mörka prickar är det hög tid att agera. Vårtor blir kännbara först när de blir större.

Detta kan du själv göra:

  • Prova receptfria vårtmedel med myrsyra.
  • Frys vårtan.
  • Försök döda modervårtan, då dör resten. Om du är osäker på vilken vårta som är modervårtan ska du angripa alla.
  • Desinficera badrumsgolvet regelbundet, om möjligt med ytdesinfektionsmedel, annars med klor. Vårtor är smittsamma!

Hyperhidrosspecialistens rekommendation

Om du lider av överdriven svettning, rekommenderar vi att du först tar tag i grundproblemet, det vill säga svettningen. När miljön förändras och blir torr, försämras levnadsvillkoren för virus, svamp och bakterier. De ovälkomna gästerna trivs inte i torr miljö.

Hudsvampen brukar försvinna helt efter en svettbehandling med injektioner i området. Nagelsvamp och vårtor försvinner dock inte lika lätt, utan kräver riktade insatser.

Hyperhidrosspecialisten är specialist på att behandla patienter med hyperhidros och andra hudsjukdomar. Det krävs kunskap om var injektionerna ska sättas för att inte orsaka vävnadsskada och förvärrade infektioner hos patienter med pågående svampinfektion, öppna sår och vårtor. Boka tid för en kostnadsfri konsultation så hjälper vi dig vidare.