Ljumsk- och rumpsvett

Det är inte bara genant, utan också handikappande att lida av överdriven svettning i ljumskar och rumpa. Mycket tid läggs på att dölja svettningen. Livet blir begränsat när man inte kan sätta sig ner utan att lämna fuktiga eller blöta avtryck på underlaget. Eftersom grenen blir blöt på byxorna ser det ut som personen kissat på sig. Närkontakt och relationer undviks då svetten dessutom kan lukta illa från dessa delar av kroppen.

Hyperhidrosspecialisten är expert på överdriven svettning. Vår behandlare Susanne har 14 års erfarenhet av att behandlat onormal svettning från ljumskar, underliv och rumpa. Du behöver inte skämmas för att komma till henne. Behandlingen utförs med ytliga injektioner i huden. Du erbjuds alltid bedövning eller intravenös smärtlindring när du kommer till oss.

Varför svettas jag mycket i ljumskarna och rumpan?

Nerver får svettkörtlar att producera svett via kemiska signalsubstanser. Personer som svettas mycket i ljumskarna och glutealregionen har en förhöjd utsöndring av signalsubstansen acetylkolin från nerv till svettkörtel. Varför detta sker i just underlivet är okänt. En svettkörtel kan aldrig aktivera sig själv. Den behöver acetylkolin för att starta produktionen av svett. Signalen kommer hela vägen från hjärnan. Hypothalamus reglerar kroppstemperaturen, medan svettning orsakad av känslor styrs av cortex (frontalloben) och det limbiska systemet.

Svett i rumpan och ljumskar debuterar vanligen i puberteten. Att svettas överdrivet är tyvärr ärftlig. Ofta finns det någon i familjen eller släkten som också svettas mycket.

Mörkare hud i ljumskarna

En del personer får ökad pigmentering i ljumskarna, mellan skinkorna och i armhålorna på grund av svettningen. Huden blir mörkare i dessa områden. Upprepade injektionsbehandlingar kan få huden ljusare. Hos en del personer försvinner t o m pigmenteringen helt när den överdrivna svettningen upphört under en längre tid.

Vad innebär det att leva med ljumsk- och rumpsvett?

En person med mycket svett i underlivet har koll på sittunderlaget. Att resa sig upp från en skinnsoffa skulle lämna fuktiga avtryck på dynan och en stor blöt fläck i rumpan. Personer som lever med onormalt stor perspiration blir experter på att dölja svettningen. De knyter en tröja runt midjan innan de sätter sig ner.

Tankarna upptas av lämpliga klädval. Dessvärre är valet begränsat till löst åtsittande plagg och mörka färger. Beiga eller gråa chinos är bara att glömma! Ombyten tas alltid med i väskan. För att minska risken för blöta fläckar i byxgrenen eller på kjolen, fästs dambindor eller blöjor i trosorna/kalsongerna. Patienter med överdriven svettning i underlivet har utretts för urinläckage, då tillståndet förknippats med inkontinens.

Svett kan ge hudproblem som blåsor och skavsår. Svamp trivs bäst i slutna hudområden med mycket fukt och vätska. Därför drabbas många som lider av överdriven svettning i ljumskarna och rumpan av återkommande svampinfektioner. Dessa orsakar klåda, rodnad, fjällning och sår. Kroppspuder mot svett ger sällan tillräcklig effekt om perspirationen är kraftig.

Medicinsk behandling mot ljumsk- och rumpsvett

På apotek säljs receptfria produkter mot svettning. Om du inte provat en kräm med aluminiumklorid eller aluminiumklorhydrat, bör du göra det i första hand. Produkten appliceras på torr hud innan sänggående. På morgonen tvättar du av huden med tvål och vatten. Bäst effekt uppnås efter några dagars användning. Om du inte upplever effekt eller får biverkningar som sveda eller klåda, bör du prova en injektionsbehandling.

Hyperhidrosspecialisten är specialiserad på injektionsbehandlingar mot överdriven ljumsk- och rumpsvett. Denna medicinska behandling utförs med mikroinjektioner av btx typ A och B. Medicinen injiceras ytligt i hudens andra lager. Detta kräver känsla och mångårig vana. För att inte drabbas av svåra biverkningar råder vi dig att komma till oss som är specialister.

En svettkörtel kan inte producera svett utan att först bli aktiverad. Produktionen aktiveras av signalsubstansen acetylkolin. Denna kemiska signalsubstans skickas av nerverna. Läkemedlet klipper proteiner i nervändorna så att nerver inte kan sända signalen. Därmed upphör svettningen. Dessvärre är resultatet inte premanent. Efter 3-12 månader bildas nya nervändor som kan skicka nervsignalen vidare till svettkörteln igen.

Hur länge du kommer ha effekt av behandlingen kan inte förutspås. Det är individuellt. De flesta blir helt torra, medan andra får en kraftig reduktion av svettningen. Kom ihåg att effekt inte erhålls direkt efter behandlingen. Det tar ca en vecka innan du upplever en markant förbättring.

Ny injektionsbehandling får tidigast göras efter 3 månader. Kom ihåg att andra behandlingar med btx mot exempelvis migrän, tandgnissling eller rynkor inte får göras under denna tid.

Innan Du bokar tid för behandling

Första steget är att boka en konsultation på hemsidan. Under konsultationen går vi igenom hur behandlingen går till, vilket resultat du kan förvänta dig, eventuella biverkningar, och vad du bör tänka på innan och efter behandlingen. Samtalet är minst lika viktigt för oss. Vi måste känna till din anamnes, det vill säga sjukdomshistoria. Vi vill även veta om du äter någon medicin, samt om du har någon födoämnesallergi eller överkänslighet mot läkemedel. Detta för att kunna utesluta kontraindikationer. Vidare vill vi veta hur svettningen påverkar ditt liv, hur ofta du tänker på svettningen och hur mycket tid du lägger på att dölja den.

Konsultationen hålls per telefon. Du behöver inte komma till mottagningen med andra ord. Kom ihåg att konsultationen är obligatorisk inför din första behandling hos oss. Det gäller även dig som gjort behandlingen tidigare på annan klinik.

Så går svettbehandlingen till

Området som ska behandlas desinficeras och märks ut. Det flesta svettas inte bara i ljumskarna, utan också på insidan av låren och intimområdet. Likaså i svettas majoriteten inte bara mellan skinkorna, utan också under skinkorna.

Innan behandlingen påbörjas ges smärtlindrande medicin direkt i blodbanan. Om du inte tål morfinpreparat administreras lokalbedövning. Injektionerna ges i läderhuden av erfaren specialist. Du får inte effekt direkt utan märker gradvis skillnad. Det tar mellan 1-2 veckor inte du upplever bra resultat.

Hyperhidrosspecialisten använder sig av särskilda nålar som lämpar sig bäst för behandling av överdriven svettning i ljumskar och rumpa. Detta för att minska obehag och ge bästa möjliga resultat. Tack vare den erfarne behandlaren, går behandlingen fort.

Du behöver inte vara fastande när du kommer till mottagningen.

Att tänka på efter behandlingen

Efter behandlingen bör följande undvikas i 24 h:

  • Träning
  • Bad
  • Bastu
  • Sol utomhus eller i solarium
  • Massage över det behandlade området
  • Alkohol

Detta för att värme kan orsaka spridning av läkemedlet i vävnaden. Det går bra att ta en snabb, varm dusch efter behandlingen. Infektionsrisken är minimal eftersom vi använder mycket tunna nålar. Vi råder dig ändå att inte bada direkt efter behandlingen.

Kom ihåg att du inte får köra bil eller andra motordrivna fordon om du fått smärtlindring med narkotikaklassat läkemedel. Du får tidigast köra bil efter ett dygn. Opioider påverkar koncentrations- och reaktionsförmågan. Åk kommunalt till behandlingen eller ta med chaufför.

Biverkningar som kan uppstå

Vanliga biverkningar

Injektionerna kan orsaka små blåmärken och små bulor i det behandlade området. Svullnaden lägger sig inom bara någon timme. Det tar dock minst en vecka för blåmärkena att försvinna helt.

Illamående och klåda är två vanligt förekommande biverkningar av opioider. En del av oss är mer känsliga för illamående än andra, och blir lättare åksjuka. För att du inte ska må illa av smärtlindringen, ges tabletter mot illamående innan behandlingen påbörjas. Så kallad premedicinering. Om du ändå skulle bli illamående efter behandlingen ges antiemetika direkt i blodbanan för att slå ut obehaget.

Mindre vanliga biverkningar

Muntorrhet är en biverkning som endast drabbar ett fåtal patienter. Skulle du uppleva muntorrhet efter behandlingen rekommenderar vi salivstimulerande tabletter. Dessa finns att köpa receptfritt på apotek.

Huvudvärk eller feber är två andra biverkningar som inte är särskilt vanliga efter en behandling mot ljumsksvett eller svettning i glutealregionen. Skulle du drabbas av feber eller huvudvärk går det bra att ta paracetamol efter behandlingen. Febern går över inom 24 h.

Förstoppning är en otrevlig biverkning av opioider. Äldre personer eller personer med låg kroppsvikt har lättare att drabbas av obstipation. Vi rekommenderar alla att äta fiberrik kost och dricka mycket vatten efter behandlingen. Skulle du drabbas av förstoppning som inte åtgärdas av kosten (russin, katrinplommon m.m.) finns microlax att köpa receptfritt på apoteket.

Att börja svettas kompensatoriskt, det vill säga på ett annat kroppsområde, är sällsynt efter en behandling mot ljumsk- och rumpsvett. Skulle du drabbas av kompensatorisk svettning ska du veta att 1) den kompensatoriska svettningen blir inte lika omfattande som svettningen var i ljumskarna och rumpan, och 2) den kompensatoriska svettningen försvinner helt när svettningen i ljumskarna och rumpan kommer tillbaka.

Inga biverkningar är bestående av behandlingen.