Att svettas i underlivet är extremt pinsamt. Hela livet kan påverkas av svettningen, när huvudet ständigt upptas av tankar på hur man bäst döljer svettfläckarna. En person med svett i underlivet ägnar i snitt flera timmar i veckan åt att tänka ut lösningar, så att blöta fläckar inte ska synas i grenen på byxorna eller på sittunderlaget.

  • Skillnaden mellan normal och onormal svettning
  • Tips från andra med underlivssvett
  • Specialistens rekommendation

Normal vs onormal svettning

Alla kan bli varma, fuktiga eller till och med blöta i ljumskarna och rumpan. Skillnaden mellan normal och onormal svettning ligger i mängden svett, och hur ofta man svettas. Det är inte normalt att svettas kopiösa mängder. Det är inte heller normalt att svettas hela tiden eller utan anledning. Personer med hyperhidros svettas överdrivet mycket. Små stimulin kan orsaka stora mängder svett. Sjukdomen beror på att det sympatiska nervsystemet är överkänsligt, och skickar ut nervsignaler som aktiverar svettkörtlarna för minsta lilla.

Tips från andra i samma båt

Nedan listas några knep som ofta används för att dölja kraftig ljumsk- och rumpsvett.

  1. Välj att stå upp istället för att sitta. Skyll på att du har ryggproblem.
  2. Bär lite större byxor så att huden kan andas, inte tighta jeans.
  3. Byt byxor under dagen. Du luftar huden i bytet på toaletten.
  4. Använd dambindor i kalsongerna eller trosorna. Bindor absorberar mycket vätska.
  5. Använd kroppspuder i ljumskarna och mellan skinkorna.
  6. Knyt en tröja runt magen som du även kan sitta på, när du måste sitta. På så sätt syns inte fläcken i grenen, och du lämnar inte ett fuktigt avtryck på sittdynan.

Hyperhidrosspecialistens rekommendation

För att förbättra livskvalitén måste svettningen stoppas. Det finns dessvärre inte många behandlingsalternativ att välja bland.

Första steget är att prova en receptfri produkt mot svettningen. Om denna, som innehåller aluminiumklorid, inte fungerar eller ger biverkningar är nästa steg en svettbehandling med hudinjektioner hos oss. Läkemedlet kan svettningen stoppas helt eller reduceras kraftigt. Med anledning av allt fler oseriösa aktörer agerar på marknaden, är det viktigt att du väljer att utföra behandlingen hos en specialist. Hyperhidrosspecialisten har lång utbildning och mångårig erfarenhet av att ge injektioner i underlivet. Behandlingen är känslig och kräver rätt teknik för att dels ge bra resultat, och dels undvika allvarliga biverkningar.

Hos oss får du alltid adekvat smärtlindring. Bedövningskräm och kyla med is som erbjuds på skönhetskliniker är inte alltid tillräckligt. Boka tid för en kostnadsfri konsultation, så hjälper vi dig till ett liv utan svett i underlivet.