Att svettas som en gris tillhör vardagen för oss med hyperhidros, överdriven svettning. Svetten rinner oavsett om det bara är några plusgrader ute. Vi är varmblodiga, det är i alla fall vad vi själva säger.

  • Bara t-shirt eller linne
  • Nervsystemets roll
  • Tips till dig som svettas som en gris

Därför bärs inte tjocktröja

En varmblodig person har ytterst sällan en tjocktröja på sig. Inte ens vintertid. Bara en jacka över t-shirten. För det mesta skippas också halsduken, och endast i extremkyla tas mössa och vantar på. Vi varmblodiga kan givetvis också känna av minusgrader och uppleva att det är kallt, men hellre lite kyla än att bli genomsvettig. Svettningen bryter lättare ut när kontrasten är stor mellan kylan ute och värmen inomhus. Med flera lager kläder svettas en varmblodig person som en gris i varuhuset. Efter några minuter är t-shirten under tjocktröjan dyngsur.

Värdefulla tips

Det är inte bara värme eller ansträngning som utlöser svettning. Andra faktorer som känslor, mat och alkohol kan framkalla en svettattack. Nedan följer några tips till dig som lätt svettas.

  1. Undvik stark mat. Kryddor orsakar svettning. Välj en annan maträtt på restaurangen, eller i sällskap som du inte vill svettas inför.
  2. Drick endast alkohol i samband med måltid. Alkohol triggar i gång svettningen. Späd ut effekten av alkoholen med några glas vatten, eller annan alkoholfri dryck.
  3. Planera för att undvika stress, som i sin tur ger upphov till svettning. Var ute i god tid.
  4. Öva för att undvika nervositet, som i sin tur sätter i gång svettningen.

Svettningen är inte viljestyrd

Människan kan inte styra sin egen svettproduktion. Det är en autonom funktion. Hur mycket vi svettas styrs av det sympatiska nervsystemet. Vi kan inte kontrollera det sympatiska nervsystemet med egen vilja, men det finns medicin som kan det. En person som svettas mycket har överaktiva svettkörtlar. Dessa tar emot fler nervsignaler än svettkörtlar hos en normalsvettig person. Med hjälp av en svettbehandling kan Hyperhidrosspecialisten få bukt på problemet. Vi använder läkemedel som stoppar den överdrivna signaleringen. Boka tid för kostnadsfri rådgivning.