Att svettas mycket under träning och fysisk ansträngning behöver inte bero på något onormalt. Hjärnan sänder ut fler nervsignaler till svettkörtlarna, vilket gör de mer aktiva. Det kan dock bli väldigt genant när man börjar svettas extremt mycket redan vid lätt fysisk aktivitet, eller av övningar som inte bör göra en sjöblöt.

  • Ett mått på konditionen
  • Stor vätskeförlust
  • Rätt val av träningskläder

Otränad och därför svettig

Att svettas vid minsta ansträngning förknippas ofta med dålig kondition. Överdriven svettning har dock inget med konditionen att göra. Du kan vara normalviktig och i toppform, och fortfarande svettas floder under träningen. Hur mycket man svettas beror på mängden nervsignaler som sänds till svettkörtlarna från kroppens temperaturcentrum i hjärnan. Människan svettas för att kyla ner kroppen. Det är en livsnödvändig kroppsfunktion. Att svettas överdrivet är dock inte nödvändigt. Inte ens vid högintensiv träning.

Större vätskeförlust

Vätskeförlusten är större hos personer som svettas mycket. Det är inte farligt att träna även om du svettas extremt, så länge du dricker mycket vatten under och efter träningen. Du som svettas mer än andra förlorar mer vätska under träningspasset. För att inte få huvudvärk eller bli dehydrerad, gäller det att upprätthålla vätskebalansen i kroppen. Drick minst en liter vatten efter träningen.

Använd träningskläder som andas

För att svettas mindre kan du välja träningskläder som är tunnare, andas bättre och torkar snabbare. Förslagsvis i material av bomull, bambu och linne. En del träningströjor har nätpartier, till exempel på rygg eller benen. De små hålen låter luft passera för att svalka huden. Syntetiskt material bör undvikas eftersom det håller både fukt och värme inne. Du kommer svettas ännu mer i syntetiska plagg.

Behandling hos specialist

Om svettningen är så pass kraftig att du undviker att träna, ska du uppsöka oss. Vi på Hyperhidrosspecialisten är specialiserade på hyperhidros, överdriven svettning. Med medicinsk svettbehandling kan vi reducera svettningen under träningen, utan skada för kroppen. Boka tid en kostnadsfri konsultation.