Första tanken som slår en när man plötsligt börjar svettas, är att man blivit sjuk. Att man har någon sjukdom som kroppen bekämpar och försöker få ut. Svettningen beror dock inte bara på sjukdom eller värme. Personer med armsvett, handsvett och fotsvett kallsvettas ofta.

  • Därför kallsvettas vi
  • Nervernas roll
  • Specialistens rekommendation

Svettas trots att jag är kall

Att kallsvettas om händerna eller fötterna innebär att de plötsligt blir blöta, trots att kroppen är sval och händerna eller fötterna kalla. Kallsvettning triggas inte igång av värme eller fysisk aktivitet, utan av det sympatiska nervsystemet. Nervositet eller stress är två faktorer som påverkar nervsystemet. Andra tillstånd som kan utlösa kallsvettning är lågt blodsocker, ångest, rädsla, smärta och syrebrist.

Överaktivt nervsystem

Hyperhidros, överdriven svettning, orsakas av en överaktivitet i det sympatiska nervsystemet. Hjärnan skicka ut för många nervsignaler till svettkörtlarna. Överstimuleringen leder till frenetisk svettproduktion. Trots kyla och inaktivitet, kan kroppen bli svettig. Man fryser extra mycket när tröjan, händerna eller håret är blött en vinterdag.

Värdefullt tips

Om du svettas mycket kan du prova receptfria produkter mot svettningen. De säljs på alla apotek och innehåller salter som på huden bildar gelépluggar, och täpper till svettkörtlarnas kanaler. Produkterna funkar inte för alla, och kan medföra biverkningar som hudirritation, klåda och sveda. Ändå är det värt att prova dem!

Hyperhidrosspecialistens rekommendation

Att svettas mycket är inte bara genant, utan också jobbigt. Det påverkar livskvalitén, val av sysselsättning och kontakten med andra. Hyperhidrosspecialisten är specialiserad på att behandla onormal svettning. Om du svettas mycket utan att ha feber, eller någon annan tänkbar orsak, kan du kontakta oss. Boka tid för en kostnadsfri konsultation så hjälper vi dig.

Det finns behandlingsalternativ som förändrar livet. Därför är det ingen vits att lida i tysthet, och dagligen kämpa med att dölja svettningen. Bli istället av med den med lämplig svettbehandling.