Fotsvett

Att ha fotsvett är plågsamt. Merparten får blåsor och sår när huden luckras upp. Många drabbas också av svampinfektioner mellan tårna och vårtor på trampdynan. Personer med fotsvett undviker att ta av sig skorna. Dels för att det är genant när fötterna lämnar avtryck på golvet, men också för att fotsvett ofta luktar illa.

Hyperhidrosspecialisten är specialiserad på att få fötterna torra. Med 14 års erfarenhet och flest antal genomförda behandlingar, har vår behandlare Susanne längst erfarenhet i Sverige. Behandlingen utförs med två sorters läkemedel som injiceras i huden. Injektionerna är ytliga, men är många till antalet. Du erbjuds därför intravenös smärtlindring under behandlingen. Effekten varar i flera månader. Du kommer uppleva en stor förbättring i livskvaliteten när fötterna är torra och fria från svettlukt.

Varför har jag fotsvett?

Under evolutionen har en lagom mängd fotsvett varit betydande för mänsklig överlevnad när det gällde att få ett bra grepp. Överdriven fotsvett försämrar dock fotgreppet. Människan har ca 125 000 svettkörtlar i varje fot. Trots det är det inte antalet svettkörtlar som avgör hur mycket vi svettas, utan mängden nervsignaler som skickas ut till dem från hjärnan. En svettkörtel kan aldrig aktivera sig själv. Den behöver signalsubstansen acetylkolin för att producera svett.

När vi upplever känslor, positiva som förälskelse eller negativa som stress, skickas signaler från det limbiska systemet i hjärnan. Dessa framkallar en frisättning av acetylkolin från nervändorna. Det samma inträffar när vi bli varma. För att kyla ner kroppen och fötterna skickas nervsignaler från hypotalamus i hjärnan. Hos personer med överdriven svettning skickas för mycket signaler, mer än vad som är nödvändigt.

För de flesta debuterar fotsvett i tonåren, men det finns också barn som föds med hyperhidros. Överdriven svettning är ofta ärftlig.

Vad innebär det att ha fotsvett?

Personer med fotsvett undviker situationer där skorna måste tas av, eftersom strumporna blir blöta och fötterna lämnar fuktiga avtryck på golvet. De har alltid med sig extra par strumpor, tvättar fötterna flera gånger per dag och använder puder.

Att ha fotsvett är inte bara psykiskt kostsamt, utan även kostsamt för plånboken. Nya skor måste köpas regelbundet. En person med kraftig hyperhidros kan förstöra ett par skor i månaden. Det ska tilläggas att innersulan i skorna byts ut under denna tid.

Flip-flops och högklackade finskor kan inte användas av rädsla för att fötterna ska halka ur skorna. Det går inte att ”hålla fast” med tårna.

Kraftig fotsvett orsakar så kallad maceration. Det innebär att huden mjukas upp av fukten och vätskan. Risken för blåsor, sprickor och sår ökar. Virus som vårtor, fotsvamp och nagelsvamp trivs som bäst hos personer med fotsvett. Miljön är ofta varm, fuktig och blöt. Studier visar att patienter med hyperhidros har närmare 30 % högre risk att drabbas av hudinfektioner.

Medicinsk behandling mot fotsvett

Om du inte har provat en receptfri produkt mot fotsvett, är det första steget att ta. Det finns olika produkter att välja bland på apoteken. Alla innehåller aluminiumklorid eller aluminiumklorhydrat. Vid kontakt med fukt på hudens yta bildar dessa salter gelépluggar. De täpper till svettkörtlarnas porer, det vill säga utförsgångar. På så sätt hindras svetten från att komma ut.

Hyperhidrosspecialisten hjälper alla som inte har effekt av receptfria produkter mot fotsvett. Vi injicerar btx typ A och B som stoppar svettningen i 3-12 månader. Läkemedlen verkar genom att klippa olika proteiner, så att nervändorna inte kan skicka signaler till svettkörtlarna. Behandlingen är effektiv eftersom svettkörtlar inte kan aktivera sig själva. De behöver nervsignaler för att tillverka svett. När nervimpulserna inte når svettkörtlarna upphör svettningen.

De flesta slutar svettas om fötterna inom en vecka. Hur länge effekten håller är individuellt. Resultatet är inte permanent eftersom det sker en återbildning av funktion att sända signalsubstansen acetylkolin till svettkörtlarna. En ny behandling får tidigast genomföras efter 3 månader.

Innan Du bokar tid för behandling

En konsultation är obligatorisk inför din första behandling hos oss, även om du har gjort behandlingen tidigare på en annan klinik. Hyperhidrosspecialisten skräddarsyr varje behandling efter dina behov.

Konsultationen genomförs per telefon. Du behöver inte komma till mottagningen med andra ord. Under samtalet går specialisten igenom hur behandlingen går till, från början till slut. Du informeras om vilken effekt du kan förvänta dig och vilka eventuella biverkningar som kan uppstå.

För oss är det även viktigt att veta om du har en sjukdom, om du äter mediciner, om du är allergisk mot något födoämne eller om du har en känd överkänslighet mot något läkemedel eller bedövningsmedel. Detta för att utesluta kontraindikationer som kan påverka behandlingen, och göra behandlingen så säker som möjligt för dig.

Innan du kommer för behandling ber vi dig fila ner eventuella förhårdnader på tårna, trampdynan och hälen.

Du behöver inte vara fastande när du kommer till mottagningen.

Så går svettbehandlingen till

Innan behandlingen påbörjas tvättas fötterna av och desinficeras. Om du har sår används alsollösning på såren så att det inte ska svida. Området som ska behandlas märks ut med en vattenlöslig penna. Det klassiska svettmönstret liknar en ballerinasko. Svetten är som värst på fotsulorna, fötternas långsidor och tår. En del personer svettas även ovanpå fötterna, det vill säga på fotryggen och över fotknölarna.

Behandlingen utförs med ytliga injektioner av två sorters läkemedel, btx typ A och B. Strax före och under behandlingen får du smärtlindring som administreras intravenöst. Fötterna blir inte bedövade, så du kan stå och gå som vanligt efter behandlingen.

Tack vare vår specialist Susanne går behandlingen fort. Den tar bara några minuter att genomföra. Du blir inte torr om fötterna direkt. Det tar några dagar innan du får effekt. Full effekt upplevs först 1-2 veckor efter behandlingen.

Att tänka på efter behandlingen

Tänk på att ta med ett par rena strumpor som du kan ta på dig efter behandlingen.

Efter behandlingen bör du inte:

  • Springa
  • Träna
  • Massera fötterna
  • Sola ute eller i solarium
  • Bada
  • Basta

Restriktionerna gäller i 24 h. Att duscha och tvätta fötterna med två och vatten går bra.

Kom ihåg att du inte får köra bil, motorcykel, tunga maskiner eller annat motordrivet fordon som kräver uppmärksamhet i 24 h efter behandlingen. Hyperhidrosspecialisten använder ett narkotikaklassat läkemedel för att bedöva smärtan. Din koncentrations- och reaktionsförmåga blir nedsatt.

Du bör inte dricka alkohol det närmaste dygnet. Alkohol kan påverka spridningen av läkemedlet i fötterna och potentiera effekten av opioiden du fått. Istället för att bli glad av drinken kommer du bara känna dig mer trött.

Annan behandling med btx får inte utföras de närmaste 3 månaderna. Om du lider av migrän, tandgnissling eller vill bli av med rynkor och fina linjer i ansiktet, kan sådan behandling utföras samma dag eller inom 24 h.

Biverkningar som kan uppstå

Vanliga biverkningar

Fötterna kan kännas ömma och du kan få små blåmärken efter injektionerna. Dessa försvinner efter cirka en vecka. Till skillnad mot behandlingen av handsvett, blir sällan musklerna i fötterna påverkade. Det innebär att du inte kommer få sämre greppstyrka i tårna.

En biverkning som många upplever positiv, är att handsvetten brukar minska efter injektionsbehandlingen i fötterna.

Illamående och klåda är två vanliga biverkningar av opioider. För att förebygga dessa ges profylaktisk medicin, så kallad premedicinering, innan behandlingen påbörjas.

Mindre vanliga biverkningar

Äldre personer och personer med låg kroppsvikt löper högre risk att drabbas av förstoppning av opioiden (smärtlindringen). Vi råder alla att dricka mycket vatten och äta fiberrik kost efter behandlingen. Lägg exempelvis till russin eller katrinplommon i müslin. Mikrolax mot obstipation finns att köpa receptfritt på apotek.

Några patienter drabbas av muntorrhet. Denna biverkning är ovanlig vid behandling av just fotsvett. Om du drabbas av muntorrhet rekommenderar vi dig att använda salivstimulerande tabletter. Dessa går att köpa receptfritt på apotek. Kortvarig feber är en annan ovanlig biverkning som drabbar mindre än 1 % av alla patienter. Det går bra att ta paracetamol efter behandlingen om du skulle få feber.

Kompensatorisk svettning är inte vanlig efter en behandling av fotsvett. Kompensatorisk svettning innebär att du börjar svettas mer från ett annat kroppsområde, när svettningen stängs av i fötterna. Skulle du drabbas, ska du veta att den kompensatoriska svettningen försvinner när svettningen i fötterna kommer tillbaka. Tillståndet är alltså reversibelt. Ofta är den kompensatoriska svettningen inte lika påtaglig. Kom ihåg att alla biverkningar är övergående. Du kan inte få bestående komplikationer av behandlingen.