Svett i rumpan är inte bara genant, det kan också bli väldigt smärtsamt. Maceration uppstår när huden utsätts för vätska och fukt under lång tid. Det innebär att huden spricker. Personen får då blåsor och öppna sår mellan skinkorna. Upprepade eller långvariga svampinfektioner är en annan plåga som ofta drabbar den som har ljumsk- och rumpsvett. Svampen medför klåda, rodnad, dålig lukt och obehag.

  • Anledningen till rumpsvett
  • Medicinska behandlingar
  • Specialistens rekommendation

Därför svettas vi i rumpan

Överdriven svettproduktion mellan skinkorna uppstår till följd av en överaktiv nervsignalering från hjärnan och det sympatiska nervsystemet. Nerverna stimulerar svettkörtlarna till produktion. Att kroppsområdet är tillslutet och tätt ökar svettningen. Likaså kan värmeökningen från sittunderlaget bidra till mer svettning.

Medicinska alternativ

Det finns hjälp mot svett i rumpan, ljumskarna och insidan av låren, men många vet inte om att denna hjälp finns. Flertalet lider i tysthet. På apoteket kan man köpa receptfria produkter mot hyperhidros. Dessa innehåller aluminiumklorid eller aluminiumklorhydrat, och fungerar genom att sätta en geléplugg i kanalen från svettkörteln. På så sätt hindras svetten från att komma upp till hudytan. Om du inte har provat en receptfri produkt, rekommenderar vi dig att göra det i första hand. Du som har sår eller pågående svampinfektion mellan skinkorna eller i ljumskarna ska inte använda dessa produkter! Du bör direkt gå vidare till nästa behandlingsalternativ, som är en svettbehandling med injektioner i huden.

Ytliga läkemedelsinjektions i huden kan stoppa svettningen helt. Resultatet är inte permanent, men verkar i fler månader. Det är tillräckligt för att huden ska återhämta sig. Du blir fri från ev svampinfektion, klåda, sår, rodnad och hyperpigmentering.

Hyperhidrosspecialistens rekommendation

Vi kan inte nog betona vikten av att utföra behandlingen hos oss som är specialister. Idag finns det endast två sjuksköterskor och en läkare i Sverige som är specialiserade på att behandla överdriven svettning i rumpan. Med specialist menar vi en person som fått lång medicinsk utbildning i hur behandlingen ska utföras på säkert sätt, och som utfört behandlingen i många år, på tusentals patienter. Hyperhidrosspecialisten är en av dem.

Förutom rätt styrka och dos, måste läkemedlet injiceras i rätt djup och med rätt avstånd för att inte orsaka spridning till muskulatur eller sår. Svåra biverkningar och dålig effekt av behandlingen blir annars ett faktum. För att svampen ska försvinna måste injektionerna också ges rätt. Hyperpigmentering, mörkare hudpartier, brukar försvinna efter ett antal behandlingar. Huden måste vara torr, utan svett i några månader för att återfå sin naturliga färg.

Boka tid för en kostnadsfri konsultation så hjälper vi dig vidare.