Kroppspuder är särskilt bra att använda om man lider av ljumsk- och rumpsvett, eller svettning under brösten. Daglig användning kan skydda huden från skavsår och svampinfektioner. Svamp trivs nämligen bäst i fuktiga och tillslutna kroppsdelar. Kroppspuder kan även förebygga hudproblem som eksem och klåda.

  • Så funkar kroppspuder
  • Områden att ha koll på
  • Specialistens rekommendation

Pudrets funktion

Talk absorberar fukt. En del produkter innehåller eteriska oljor för att ge en god doft, eller sheasmör för att ge mjukgörande effekt. Kroppspuder skyddar mot friktion och skavsår. Huden nöts snabbare när den är fuktig eller blöt, därför lider personer med hyperhidros ofta av maceration. Maceration betyder uppluckring av huden.

En person med hyperhidros, överdriven svettning, drabbas lättare av sår och svampinfektioner till följd av svettningen. Hen kan behöva använda kroppspuder dagligen för att skydda huden.

Så använder du kroppspuder

Kroppspuder ska appliceras på torr hud. Se till att pudret inte kommer in i sår. Täck såret med en kompress, näsduk eller plåster innan du pudrar området. Tvätta händerna direkt efter användning. Var försiktig så att kroppspudret inte når ögon, näsa eller mun.

Utsatta kroppsområden

En del kroppsområden är mer utsatta för svett och fukt, exempelvis ljumskarna, vecket under brösten, området mellan skinkorna och insidan av låren.

Sporter som cykling och löpning kan bidra till tryck och friktion, särskilt i ljumskarna och mellan låren. Det gäller att inspektera utsatta kroppsområden med jämna mellanrum, och agera så fort man upptäcker rodnad eller andra tecken på hudirritation.

Hyperhidrosspecialistens rekommendation

Om kroppspuder eller produkter med aluminiumklorid inte hjälper, rekommenderar vi dig att ta nästa steg och göra en svettbehandling. Med mikroinjektioner av två sorters läkemedel kan svettningen reduceras eller stoppas helt. Medicinen används även mot migrän, tandgnissling, stelhet och okontrollerade muskelryckningar.

Känsliga kroppsområden eller kroppsområden med pågående svampinfektion och oläkta sår, bör endast behandlas av en specialist med lång erfarenhet. Detta då risken annars är stor för komplikationer. Behandlingen blir också mer smärtsam om den utförs utan adekvat smärtlindring. Hyperhidrosspecialisten erbjuder både lokalbedövning och intravenös smärtlindring. Hos oss får du vård av personal som behandlat överdriven svettning i mer än 12 år. Boka tid för kostnadsfri rådgivning.