Om du svettas mycket i ljumskarna är du inte ensam. Svett är inget man pratar om, särskilt inte ljumsksvett, därför känner sig många ensamma med sitt problem. Ljumsk- och rumpsvett orsakar blöta fläckar i grenen på byxorna och fuktiga avtryck på sittunderlaget. Det kan till och med se ut som att personen kissat på sig, när hen reser sig upp från stolen.

  • Så döljer du svettningen
  • Tips på vad som faktiskt funkar
  • Specialistens rekommendation

Experter på att dölja svettning

Det är svårt att inte skämmas när man svettas mycket i ljumskarna. Man gör vad man kan för att gömma svettfläckarna, därför blir personer med ljumsksvett experter på att dölja svettningen. Många knyter en tjocktröja runt midjan, låter skjortan hänga utanför byxorna eller bär långa tunikor för att täcka området. Ljumsksvetten sprider sig lätt bakåt till rumpan, särskilt när man sitter ner. Därför väljer ofta personer med ljumsksvett att stå upp, även om finns lediga sittplatser.

För att minska svettfläckarna fästs dambindor på insidan av kalsongerna och troskanterna. Ibland är det inte tillräckligt. Det bildas en blöt fläck i grenen i alla fall. Det gäller då att ha med sig ett exakt likadant par byxor som man kan byta om till på toaletten.

Bra tips till dig som svettas mycket i ljumskarna

Du har säkert läst om huskurer mot svettning. I 9 av 10 fall funkar inte dessa. Ödsla därför inte din tid på att gnugga in majsstärkelse, kaffesump eller rå potatisjuice i huden. Prova istället att reducera koffein- och proteinintaget. Drick mindre kaffe och undvik protein shakes.

Använd kroppspuder mot svett i ljumskarna. Det reducerar svettningen lite och skyddar huden mot svampinfektioner.

Därför luktar svetten illa i ljumskarna

Lukten är ofta ett problem när man lider av ljumsksvett. Det beror inte bara på att området är instängt och fuktigt, utan också på en särskild sorts svettkörtlar i området. I ljumskarna finns nämligen apokrina svettkörtlar. Svetten luktar illa eftersom de apokrina svettkörtlarna inte bara producerar saltvatten, utan också en svett som innehåller lipider (fett). Bakterier på hudens yta älskar apokrin svett eftersom den ger dem energi. Så fort lite svett kommer upp till ytan börjar bakterierna bryta ned oljan. Avfallsprodukterna som bildas avger den karakteristiska svettlukten.

Hyperhidrosspecialistens rekommendation

God hygien är givetvis viktigt. Svettlukten försvinner dock bara temporärt efter en dusch. Så fort svetten är tillbaka får bakterierna ny näring, och slaggprodukterna från nedbrytningsprocessen gör att det luktar svett igen.

Om receptfria produkter inte fungerar rekommenderar vi att du söker vård hos Hyperhidrosspecialisten. Vi är specialister på hyperhidros, överdriven svettning. Ett behandlingsalternativ är att få läkemedel injicerat i huden. Medicinen kan stoppa svettningen i ljumskarna, underlivet och rumpan. Precis som vid andra medicinska behandlingar mot exempelvis dystoni och migrän, är det viktigt att du väljer att utföra behandlingen hos en specialist. Det vill säga en behandlare som gjort tusentals behandlingar i sitt liv, och fått lång inskolning och utbildning. Annars är risken för biverkningar och dåligt resultat stor. Tyvärr finns det många oseriösa aktörer (under fina namn) som injicerar läkemedel utan större kompetens eller erfarenhet.

Boka tid för kostnadsfri rådgivning. Vi hjälper dig till ett liv med bättre livskvalitet.