Att svett orsakar finnar har många fått erfara under pandemin, nu när vi fått bära ansiktsmasker. Huden bli varm och fuktig under masken. Vätskan täpper till porerna och förhindrar att huden andas. Bakterier som bidrar till uppkomsten av finnar trivs väldigt bra i varm och fuktig miljö.

  • Därför ger svett finnar
  • Detta kan du tänka på
  • Specialistens rekommendation

Miljöboven

Acne orsakas av hormoner, men kan också bildas av fukt och en tilltäppt miljö. Ibland är just den slutna miljön anledningen till finnarna. I armhålan och ljumskarna kan hårsäckarna bli inflammerade och orsaka små finnar.

Vårt bästa tips

Personer med överdriven ansiktssvett undviker ofta träning. Svetten stänker vid rotation och rinner nerför kinderna. Svettdroppar svider i ögonen och gör det svårt att fokusera. Svetten ger också finnar i ansiktet. Att svett ger finnar är delvis sant. Svett har nämligen många antibakteriella egenskaper som skyddar huden. Det är däremot viktigt att tvätta ansiktet direkt efter ett träningspass, för att huden ska kunna andas bättre. Svett som ligger kvar på huden täpper till porerna och ansamlar bakterier. Vårt bästa tips är därför tvål och vatten efter träning.

Sol och svett

Undvika att sola så länge att svettdroppar börjar bildas i ansiktet. Dessa kan orsaka finnar. Om du dessutom smort in ansiktet med solkräm eller foundation med solskyddsfaktor, ökar risken för tilltäppning av porerna. Svett, kräm och sol är ingen bra kombination.

Hyperhidrosspecialistens rekommendation

Om du lider av hyperhidros kan finnarna i ansiktet, armhålan, ljumsken eller på ryggen försvinna efter en svettbehandling. Mikroinjektioner av läkemedel kan stoppa svettningen helt där den är som värst. Om finnarna uppkommit på grund av hormonella förändringar eller en hormonell obalans i kroppen, kommer svettbehandlingen inte ta bort dem. Då krävs riktad behandling mot acnen.

Om du svettas och har finnar är viktigt att du väljer att göra svettbehandlingen hos oss som är specialister. Hyperhidrosspecialisten har utvecklats behandlingsmönster som skiljer sig för en person med acne och en person utan acne. Om du har finnar måste särskild hänsyn tas till placeringen av injektionerna, dels för att motverka svettningen, och dels ta död på finnarna och inflammationen runt dem. Boka tid för en kostnadsfri konsultation så berättar vi vad vi kan göra för just dig.