Att svettas överdrivet mycket är inte normalt. Antigen har man hyperhidros, eller någon annan sjukdom som triggar i gång svettningen. Att börja svettas utan anledning är minst lika plågsamt. Utan förvarning börjar svetten rinna, ofta från samma begränsade område. Till exempel armhålorna, pannan eller händerna. Tyvärr är överdriven svettning utan någon särskild anledning vardag för tusentals personer i Sverige. Du är inte ensam med problemet.

  • Oklar anledning
  • Svårt att stoppa
  • Lösningen

Skillnaden mellan vanlig och ovanlig svettning

Det är inte konstigt att svettas under träning eller om det är varmt ute. Det betraktas som vanlig, sund svettning. Man ska svettas på gymmet, annars har man inte tränat tillräckligt hårt. En del personer börjar däremot svettas under ett telefonsamtal, när de läser en bok, eller ser en film i tv-soffan. Att börja svettas i ett avslappnat tillstånd kan låta märkligt. Av oklar anledning skickar hjärnan ut nervsignaler till svettkörtlarna, som får dem att producera svett.

Träna hjärnan för att svettas mindre

Svetten kan plötsligt börja rinna ner från hårfästet och pannan. Tröjan får svettfläckar under armarna eller på ryggen. Strumporna blir blöta. I handflatan bildas små svettpärlor som snabbt torkas av på låren. När svettningen väl är ingång är den svår att få stopp på. Ofta tar det några minuter innan den börjar avta. En del personer har provat kognitiv beteendeterapi där man med hjälp av förändrat tankemönster försöker få stopp på svettandet. Istället för att stressa upp sig, försöker man tänka på något annat när svettningen bryter ut. Givetvis kräver det här träning. Det gäller att fokusera på positiva tankar som får pulsen att gå ner och nervsystemet att lugna sig. Andningsövningar kan vara till hjälp och en inre styrka, att inte ge upp även om det inte funkar i början.

Hjälp av specialist

Att stoppa en nervfunktion helt och hållet genom att tänka annorlunda är svårt. Ingen levande organism kan styra alla sina kroppsfunktioner. Hyperhidrosspecialisten är en specialistklinik på överdriven, onormal och ovanlig svettning. Vi hjälper dig som lider av svettning utan anledning. Den medicinska behandlingen hindrar svetten från att bryta ut omotiverat. Du blir svettfri oavsett tankar eller känslor. Det finns flera behandlingsalternativ. Boka tid för en kostnadsfri konsultation så hjälper vi dig vidare.