Nattliga svettningar har ofta en bakomliggande orsak. Den bakomliggande orsaken kan vara en sjukdom, en biverkning av ett läkemedel, eller ett tillstånd såsom ångest och stress. Den bakomliggande orsaken kan också bero på hormonrubbning. Kvinnor i klimakteriet och män med låg testosteronnivå drabbas av nattliga svettningar. Testosteronnivån hos män sjunker med stigande ålder, precis som östrogennivån hos kvinnor.

  • Nattliga svettningar utan orsak
  • Sov skapar du en bättre sovmiljö
  • Specialistens rekommendation

Anledningen till nattliga svettningar

När en patient söker vård för nattliga svettningar börjar vi alltid med att utesluta ett antal diagnoser. Detta då vi vet att den nattliga svettningen ofta beror på något, exempelvis en infektion i kroppen, endokrin sjukdom som giftstruma eller malignitet. Diabetiker kan drabbas av lågt blodsocker på nätterna. Ett vanligt symtom på hypoglykemi är svettning.

Mediciner som p-piller och antidepressiva läkemedel är kända för att orsaka nattliga svettningar. Nattliga svettningar behöver dock inte bero på sjukdom eller mediciner. Det händer ibland att man inte kan finna ett skäl. Diagnosen ospecificerad hyperhidros ställs när ingen specifik orsak kan hittas till den nattliga svettningen.

Detta kan du göra

Oavsett om det finns en anledning till svettningen eller inte, är det viktigt att hitta lösningar som förbättrar sovmiljön. Framför allt för att inte vakna lika ofta. De nattliga svettningarna kan annars leda till sömnbrist, vilket i sig ökar risken att drabbas av en rad sjukdomar, såsom depression eller hjärt-kärlsjukdom.

Miljön för en god nattsömn kan förbättras i sovrummet om temperaturen sänks till 17-18 grader. Undvik starkt kryddade maträtter till middag, och drick inte alkohol timmarna innan du går och lägger dig. Förberedd en extra pyjamas och en extra uppsättning kuddar och täcken. På så vis behöver du inte byta påslakan och örngott mitt i natten. När du rör på dig vaknar du upp och får svårt att somna om. Se även till att magen är tillfredsställd. Det är okej att ta en nattmacka och ett glas mjölk. När matspjälkningen är i gång är det lättare att somna om. Se också till att det är mörkt i sovrummet. Det kan vara en idé att montera persienner eller en rullgardin om gardinen inte ger tillräckligt mörker.

Svettningens utbredning

Nattliga svettningar orsakar främst bröst- och ryggsvett, liksom blött hår. Svettning i nacken och huvudet är nämligen vanligt. Patienter med handsvett eller fotsvett brukar tvärtom vara torra när de sover. Primär hyperhidros, det vill säga svettning som är lokal, brukar inte yttra sig nattetid.

REM är en förkortning av det engelska uttrycket rapid eye movement. Under denna sömnfas rör sig ögonen under ögonlocken i ett oregelbundet mönster. Vi drömmer som mest under REM-stadiet. Något fascinerande är att människan inte kan svettas under REM-sömn, eftersom temperaturregleringen tillfälligt upphör. Det innebär att du inte svettas hela tiden när du sover.

Hyperhidrosspecialistens rekommendation

Vänd dig till Hyperhidrosspecialisten om du lider av nattliga svettningar. Vi kan hjälpa dig, men först måste en utredning göras av husläkaren. Oavsett om utredningen utvisar en bakomliggande orsak till svettningen eller ej, finns det hjälp att få. Vårt behandlingsmönster skiljer sig för patienter med daglig och nattlig svettning, därför är utredningen viktig. Din svettbehandling anpassas efter bedömning. Målet är att reducera eller stoppa svettningen helt, så att du kan få en god nattsömn och bli piggare under dagen. Boka tid för rådgivning eller mer information.